Grafik Sanatı Nedir?
Grafik sanatı veya Grafik sanatları, geniş bir kapsamda ele alınabilecek bir sanat türüdür. Grafik sanatı genellikle iki boyutlu kaligrafi, fotoğraf, çizim, illüstrasyon, özgün baskı, litografi (taş baskı), tipografi, serigrafi (ipek baskı) ve ciltlemeyi içerir. Ayrıca grafik sanatçıları günümüzde özellikle dijital alandaki gelişmeleri takip edip bu alanın tasarım ve üretim süreçlerine yönelik yapmış olduğu çalışmalar (web arayüz tasarımı, animasyon uygulamaları, dijital efektler gibi) ile sürdürür. Bu sebeple grafikerlerin iş sahası günümüzde oldukça geniş diyebiliriz. Her insan istediği takdir de grafik tasarım için hazırlanmış yazılımları kullanarak bazı basit grafikler yapabilir. Fakat kurumsal ve tasarım süreci olan çalışmalar için doğuştan hayal gücünüzün kuvvetli olması gerekir.
Ülkemizdeki tüm eğitim kurumlarında neredeyse grafik ve web tasarımı eğitimleri veriliyor. Ucuz ve kısa dönemli olan bu eğitimlerde genellikle programların işleyişi, grafik hazırlanışı anlatılmaktadır. Fakat programları kullanmak kadar hayal gücü de bu konuda gerekiyor. Çünkü tasarımlarınızı her hangi bir kaynağa bakmadan özgün bir şekil de gerçekleştireceğinizden dolayı işin içine yaratıcılık ve hayalperestlik dahil oluyor.
Grafikerler reklam ajanslarında, matbaalarda, web tasarımı şirketlerinde, gazetelerde, dergilerde ve çeşitli özel kurumlarda Adobe photoshop, ilustrator, freehand, corel draw gibi programları kullanarak. çalışabilmektedir. Fakat iyi bir firmada işe girmek istiyorsanız sadece u programları kullanmayı bilmeniz yeterli gelmez, bunun yanında özellikle size ait üreteceğin sanatsal vizyonu olan çalışmalar yapmalı ve kendinize bir web sitesi açıp hazırladığınız harika grafik tasarımlarınızı bu web sitesi içerisine ekleyebilirsiniz. Bu sizin için oldukça avantajlı bir iş bulma stratejisi olacaktır.
- Freelens Grafik Tasarımcısı olarak çalışılabilir.
- Özel ve kamu kuruluşlarında tüm grafik ile ilgili dergi, yayın, reklam, web arayüz geliştirme gibi alanlarda çalışılabilir.
- Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
- Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
- Web tasarımcısı, animasyon sanatçısı, storybord sanatçısı, konseptart sanatçısı, dijital uygulama tasarımcısı, oyun geliştirici olarak çalışabilirler.
-
Grafik Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Grafik Bölümü Yetenek Sınavlarında en çok sorulan sorular genellikle içerisinde grafik tasarım süreçleri ile ilgili tipografi, ambalaj tasarımı, ürün illüstrasyonu ve afiş tasarımı gibi olan sorulardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kağıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da (bazen bu sınavlar okullara göre baraj sınavı , bölüm sınavı ve dosya değerlendirmesi olmak üzere 3 aşamalı da olabiliyor) öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de bölüme yönelik olan imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniğine ve hayal gücüne sahip olmasıdır…
Özellikle Grafik Bölümü Yetenek Sınavlarına girecek öğrencilerin başta insan anatomisi olmak üzere figür çizimi, figür ve mekan ilişkisi, Afiş Tasarımı, Tipografi ve çizdiklerini üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Bu sebeple grafik yetenek sınavlarına hazırlanacak öğrenciler için yapılacak en iyi şey bakarak bol bol insan figürü (giyinik ve nü figür) çizmeli, bölüm çizimlerine yönelik olarak ta grafik tasarım süreçlerini ve detaylarını çok iyi incelemeli ve belirli bir zaman dilimi tutarak imgesel çalışmalar yapmalıdır. Böylelikle öğrenci yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.
Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır…