İç Mimarlık Nedir, Bu Bölüme Nasıl Hazırlanmalıyım?

İÇ MİMARLIK NEDİR ?

İç mimarlık, her türlü kapalı ya da yarı açık mekânı, o mekânın işlevine uygun bir biçimde, strüktürel ve estetik değerleri göz ardı etmeden düzenlemektir. Kısaca tanımlayacak olursak “İç mimarlık mekâna anlam katma sanatıdır.”

Biraz detaylandıracak olursak iç mimarlık, her türlü yapının (konut, konaklama mekânları, tarihi mekânlar, ticari mekânlar, sosyal yapılar vs.) iç mekân düzenlenmesinden iç mekân mobilyalarının üretilmesine hatta mekânda yer alan, mekânın kimliğini yansıtacak her ürünün(logo, amblem, ambalaj, servis ürünleri vs.)tasarlanmasına kadar büyük bir alanı kapsar. Bunların yanında fiziksel gereksinimler(sıcaklık, nem, ışık, ses vs.) ve psikolojik gereksinimler(estetik, beğenme, davranış yaşayış biçimi, kültürel seviyesi vs.) de göz ardı edilemez.

İç Mimarlık Bölümü İş Alanları

  • İç mimari ve dekorasyon ülkemizde daimi olarak gelişmektedir. Bu nedenle, gelecekte nitelikli, kendi özgün zevklerini ortaya koyabilen kişilere gereksinim olacaktır. Bu nedenle iç mimarlar genellikle özel sektörde çalışma imkanı bulabilirler veya kendilerine ait işyeri açabilirler.
  • İç mimarın çalışma yeri tasarım aşamasında büro, uygulama ve denetim aşamasında yapılar, malzemenin yapımı aşamasında ise atölyeler ve fabrikalardır.
  • Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
  • Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
  • İç Mimarlık Bölümüne  Nasıl Hazırlanmalıyım?

    Özellikle İç Mimarlık Bölümü ne girecek öğrencilerin başta tek kaçışlı ve çift kaçışlı iç ve dış mekan perspektifleri olmak üzere figür çizimi, figür ve mekan ilişkisi ve çizdiklerini üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Bunun için yapılacak en iyi şey bakarak bol bol insan figürü (giyinik ve nü figür) çizmeli, imgesel çizimleri için çevresini ve detayları çok iyi incelemeli ve belirli bir zaman tutarak imgesel çalışmalar yapmalıdır. Böylelikle  gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.

    Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır…